сряда, 6 януари 2016 г.

Управлението на фирмата

           Мениджмънт: действието на наблюдаване, ръководене и контролиране на една фирма.       Мениджмънта на дадена фирма се състои от хората, които я ръководят така, че да я доведат до постигането на своите цели.

     Във всяка една фирма съществуват две роли, които често пъти биват изпълняване от един човек:
   1)    Лидерът, тоест човекът, който мечтае и си представя бъдещето на фирмата, който определя нейните ценности и нейните цели. В Майкрософт тази фигура е Бил Гейтс, в Апъл това беше Стив Джобс, и т.н. Лидерът предусеща интуитивно кои са новите пазари за развитие, новите продукти за пускане, бъдещето на фирмата. Лидерът пали хората и им посочва целта.
    2)    Мениджърът, тоест човекът, който се занимава с ежедневното управление на фирмата. Това е човекът, който администрира ресурсите, който държи финансите под контрол, който се уверява, че приходите покриват разходите и че има маржове, че мениджърските позиции са заети от правилните хора, и т.н. Ако Бил Гейтс е лидерът на Майкрософт, Сатия Надела е нейния мениджър, също както беше Стив Балмър преди него.


     Макар и в много Малки и Средни фирми собственикът да изпълнява и двете роли, както на лидер така и на мениджър, трябва да си дадем сметка, че за да върви една фирма по най-добрия възможен начин, и двете функции трябва да бъдат изпълнявани качествено. Апъл не би могла да върви добре, ако нямаше някой като Стив Джобс, който да си представя нейното бъдеще, но по същия начин нямаше да върви добре, въпреки огромната креативност, ако нямаше някой който да държи под контрол сметките, или производството или пък логистиката.

     Лидерът определя за къде ще плава кораба, с какви стоки ще бъде натоварен, и дали изобщо ще бъде товарен кораб или пък круизен лайнер.
     Мениджърът е капитана на кораба. Той трасира маршрута и довежда кораба (и товара) до крайната дестинация.
     Капитанът на кораба е този, който трябва да държи под контрол:
- Горивото (ликвидността на фирмата)
- Изминатите мили (оборота на фирмата)
- Оставащите мили (колко още трябва, за да се достигне бюджета)
- Метеорологичните условия (условията на пазара)
- Разходите на кораба спрямо икономическата възвръщаемост от товара (печалбата)
- Запасите от вода и храна за екипажа (резервите и мотивацията на ЧР)

   Един кораб може и да не точно същото като една фирма, но ако видиш капитан, който води кораба, без да следи за тези неща, няма ли да помислиш, че е луд...

   По същият начин би било малко като лудост за един мениджър да се опитва да ръководи фирмата само по усет, без да следи Ключовите Показатели на Управлението, и тайно да се надява, че има някакъв контрол над фирмата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар