събота, 21 март 2015 г.

Служител -> Победител в 5+1 стъпки

     Има много начини да си прекарваш времето на работа, но само един начин да успееш да се превърнеш в служител - победител и да израстваш професионално и икономически.
     Също така има много начини да се залъгваш, че някой прекрасен ден ше се появи идеалния работодател на бял кон и ще ти предложи работата-мечта, на която ще демонстрираш целия си блясък и ще печелиш купища пари. Междувременно това, което най-вероятно ще се случи не е това да изгубиш настоящата си работа или да се озовеш на улицата (случва се - но все пак рядко), а единствено да губиш своята ПОКУПАТЕЛНА СИЛА и да обедняваш, полека - лека, ден след ден, бавно, но неумолимо. Ако работиш "някак си" колкото да минава времето, с надеждата за внезапната покана на Работата - Мечта, недей да се чудиш защо със същата заплата можеш да си купиш все по-малко неща, камо ли да правиш някакви сериозни планове за инвестиции и подобрения. Нито защо Човекът на Белия кон от никъде не се вижда. Просто вземи нещата (работата и живота) в свои ръце и стани Победител.

     Това са 5-те изпробвани стъпки, които са следвали всички хора, които познавам, и които са постигнали своя Успех в професионален и икономически план + 1 допълнителна, ето ги:

     1. Провери най-важното, задай си следния въпрос: Фирмата, в която работя, ПРАВИЛНАТА фирма ли е? - Освен собствениците, които са я създали, има ли и други хора, които са успели да израстнат в нея и да победят? Има ли реални доказателства, че това е възможно на практика? И ако все пак в момента фирмата започва да дава подобни възможности на служителите си - дай им малко време преди да вземеш решението.
     2. Ако точка 1 е ОК, незабавно се ОЖЕНИ за философията и културата на фирмата. Приеми нейните ценности за свои, облечи костюма на фирмените цели и стойности. Не се колебай, стани "гражданин" на тази фирма, вместо да продължаваш да бъдеш само неин "гост".
     3. Изпълнявай възложената ти работа добре, или поне задоволително. Не е казано да станеш абсолютния Номер 1 между търговците (макар, че помага), достатъчно е да бъдеш човек на честта и достойнството, да изпълняваш онова, което си обещал да изпълниш, да бъдеш НАДЕЖДЕН.
     4. Ако все още не си, огледай се малко в огледалото и ако е необходимо се заеми със своята персоналност. Научи се да бъдеш "по-компетентен" в междуличностните отношения. Намусените, сърдити, докачливи, грубите и вечно сърдити хора, онези, които винаги имат някакъв проблем, които никога с нищо не са в съгласие, тях някой рядко ги включва в Кръга на Доверие (и на власт и на бонуси). Предлагат го на приятната, позитивно настроена  личност, в чиято компания хората се чувстват удобно, която ги предразполага и ги кара да се чувстват добре. Това Ти Ли Си? Или още не....
     5. Наблюдавай и ЧЕСТО ГОВОРИ с титуляра на фирмата. Открий с какво все не може да се оправи, за кое никога не му остава време и кое е нещото, което го дразни и не му дава мира. Ако той е един амбициозен предприемач, той/тя наистина ще има много неща, с които не успява да се оправи, дразнят го, няма време да се заеме с тях и не му дават мира. Предложи да се заемеш ти. Безплатно. В свободното си време, ако трябва. И не се поддавай на онзи глас, който ти натяква, че трябва да ти платят за това. Поне този път вярвай само в себе си (и на мен :). Помогни на човека с влияние и ще влезеш в неговия Кръг на Доверие (и на власт и на бонуси). Ще станеш най-новата звезда на небосклона му. И ще си Различен от всички останали. С Различни от техните възможности занапред.

     6. Ключът към успеха не е да "Правиш нещата правилно", а да "Правиш правилните неща".  Учи, чети книги, посещавай хора, които са успели, слушай ги.

Правилните неща, както неведнъж съм наблюдвал, са стъпките от 1 до 5. Шестата е да ги следваш неотлъчно във времето.
     Ако не ти се чака (вечно) да дойде Онзи на белия кон с предложението за работа мечта.
     Или пък точно заради това (но с реална вероятност да го дочакаш).

Няма коментари:

Публикуване на коментар