сряда, 26 март 2014 г.

Нещата, които не виждаме

  
   Електричеството не го виждаме, обаче го използваме. Кислородът също е нещо, което не можем да видим, но бързо усещаме, когато по някаква причина започне да ни липсва. Не можем да видим нито радио вълните, нито пък виждаме скритата подводна част на айсберга, която всъщност прави така, че да има видима такава.
     В управлението на фирмата също има някои неща, които не са записани като активи и не могат да бъдат забелязани в годишния ѝ баланс. Но тяхната липса понякога досущ наподобява онова усещане за липса на кислород.
     Разбира се, че логиката на числата в управлението на финансите е безкомпромисно задължителна, така както е и логиката в управлението на бизнес процесите във фирмата, но те не могат да компенсират оскъдицата на някои нейни основни "нематериални активи".
     Благоденствието на предприемача го няма в годишния баланс, обаче когато той е ОК и фирмата е ОК.
      Когато проектите, мечтите и целите ги няма, когато отношенията между хората станат прекалено формални, тогава и фирмата полека-лека започва да гасне.
      Колективният дух е нещо, което се ражда, когато отделните личности доброволно и с желание решат да работят заедно. Само тогава са способни да разкрият своята индивидуалност и да разгърнат целия си потенциал във фирмата.
      Принципи.
      Ценности.
      Вяра.
      Все неща, които не можем да "видим". Но пък неща, без които никакъв просперитет в крайна сметка не е възможен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар