вторник, 3 декември 2013 г.

Финансите под контрол


  
   Икономическата страна на нещата без никакво съмнение е един от най-важните аспекти на управлението във фирмата.
     Да умееш да държиш финансите под контрол е ключът към съществуването и просперитета на твоя бизнес.
     Да държиш финансите под контрол означава на първо място да увеличаваш продажбите, но не само.
     Да държиш финансите под контрол означава да имаш високи продажби с големи маржове, но не само.
     Да държиш финансите под контрол означава да имаш високи продажби с големи маржове, от които да реализираш печалби, но не само.
     Както казва един добър приятел, който е изцяло "на Ти" с финансовите пъзели във фирмата, "Фирмите никога не фалират поради липсата на печалби. Фирмите фалират единствено поради липсата на ликвидност."
     Да държиш финансите под контрол означава да имаш високи продажби с големи маржове, от които да реализираш печалби, с които да поддържаш здравословна ЛИКВИДНОСТ във фирмата.
     Два са класическите случая на отклонение от горното, в които само си мислим, че държим финансите под контрол:
     1) Реализираш печалба, но имаш отрицателна ликвидност: Недей да се чудиш, ако си в криза на ликвидност, щом купуваш една стока за 100 лв. (плащайки я веднага) и я продаваш за 150, само че на теб ти плащат след три месеца. Печалба реализираш, обаче в банката в момента имаш -100 лв.
     2) Имаш положителна ликвидност, но не реализираш печалба. Обратният случай: Вземаш стока на консигнация за 110 лв. на парче, което продаваш за 100 лв. и ти плащат веднага в брой. Вярно, сега се радваш на +100 лв. в банковата си сметка, но недей да се чудиш на годишния баланс на фирмата.

И двата случая изглеждат очевидно абсурдни, но ще се изненадаш колко често това са случаите в много от фирмите.

Ако искаш да подобриш финансовата ситуация във фирмата си, първата ти задача е точно тази: започни да следиш оборота, печалбата и ликвидността на месечна база.

И ако нещата не изглеждат така, както на теб ти се иска, недей да се оправдаваш с кризата, с кмета или с правителството. 
Просто вземи мерки.
Направи това, което знаеш, че трябва да направиш, независимо дали ти харесва или не.


Няма коментари:

Публикуване на коментар