четвъртък, 8 август 2013 г.

За времето и парите

     Както е казал народа (а народа винаги казва правилно): "Времето е пари". Излиза, че време и пари са почти едно и също нещо, един вид синоними. Следователно: Имам време = Имам пари, и Нямам време = ...
     Айнщайн е твърдял, че и времето и пространството може да изглеждат твърдо "непроменливи", но при определни условия те могат да бъдат и променливи, т.е. могат да се свиват и да се разтеглят. Особено в начина, по който ние хората ги възприемаме.
     А много умни хора казват, че нещата, които ни заобикалят, са такива, каквито ние ги възприемаме. Това, което виждаме, е това, което вярваме, че виждаме.
     Да вземем времето. Има периоди, в които времето направо е спряло, а седмицата ни изглежда като цял месец. Има, обаче, и моменти, в които на човек му се иска да може да "спре времето" и не усеща кога е минал деня, а вечерта, в леглото, не може да заспи, понеже няма търпение да дойде утрото и да се заеме с нещата. Има толкова много неща за вършене, толкова много вълнуващи проекти...
     Когато липсват вълнуващи проекти, когато се занимаваме само със спешните неща, с малките кризи от ежедневието, когато се налага непрекъснато да "гасим пожари" тук и там, е, тогава ние никога "нямаме време". Нямаме време за онези неща, които никак не са спешни, но които могат да направят разликата за нас и за фирмата ни в бъдеще. 
     Най-простата дефиниция за спешно е: нещо, което не може да бъде отложено. И обратното. Никак не е спешно да отделиш малко време и да обиколиш фирмата, за да поговориш с хората си, да видиш какво правят добре и да им го признаеш, да ги мотивираш. Не е спешно да се спреш за ден-два с някой свой перспективен служител, за да го обучиш в една ключова фирмена процедура, в която си виртуоз, така че след това той да започне да я изпълнява вместо теб, без грешка. Изобщо не е спешно да вземеш децата си и да прекараш няколко часа с тях, само и единствено с тях, разбира се, че можеш да го отложиш, но за кога и докога...
     А когато имаш вълнуващи проекти, такива, които разпалват твоята предприемаческа страст, които карат кожата ти да настръхва (защото са меко казано смели и рисковани, но ти ЗНАЕШ, че са възможни), е, тогава си абсолютно наясно кое е важно, кое е хем спешно хем важно, и кое, макар  за някой друг да е важно, за теб е само спешно... Тогава някак като на магия успяваш да "намериш време" и да се справиш с всичко.
    Както казва моят добър приятел Паоло Руджери: Имаш време = Имаш вълнуващи проекти.
    Кои са важните неща, които ще правиш, когато "имаш малко повече време за тях"?
    За един предприемчив човек, който хич не може да стои без работа, "малко повече време" няма да дойде никога и отникъде. Важното е не толкова с колко време разполагаш. Важното е с какво го запълваш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар