четвъртък, 1 август 2013 г.

Финансите са занимание самотно

 
    Зад всяка фирма, натрупала някакво по-сериозно финансово състояние, винаги стои един човек (съдружник или мениджър), който наистина умее да се справя с управлението на финансите.
     Такъв един човек е много ценен за всяко предприятие, доколкото той/тя със сигурност е наясно с тайните на финансовото управление.
     Всъщност основната тайна на доброто управление на финасите се крие в самия факт, че то никога не трябва да бъде групово занимание, а трябва да се упражнява от един единствен човек.
     Пример за обратното е, да речем, държавния бюджет - нещо, което никога за нищо и на никого не стига, и с което нищо никога не се постига. По простата причина, че държавен бюджет не се прави от един човек, а от големи групи хора, чиято основна цел не е ПЕЧАЛБА и ПРОСПЕРИТЕТ за държавата, а е КОМПРОМИС при разпределението на парите за харчене, тоест накрая всички на опашката (и най-вече партиите, разбира се) да останат удовлетворени от начина, по който баницата е била нарязана.

     Казано накратко, управлението на финансите е занимание самотно. 

     Ако искаш във фирмата си да имаш дисциплинирани финанси, които да водят към печалба и просперитет, тогава измъкни тяхното управление (т.е. правото за вземане на решения за харчене на пари) от полезрението на "групата" и ги остави в ръцете на един единствен човек.
Ако все още не си сигурен кой да бъде той, просто огледай личните финанси на всеки от кандидатите, и избери човека, който на практика е доказал, че наистина познава изкуството на парите.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар