понеделник, 15 юли 2013 г.

Да организираш означава да упражняваш контрол над средата

     Един човек ОЦЕЛЯВА до степента, в която успява да се адаптира към заобикалящата го среда.
     От друга страна един човек ПОСТИГА УСПЕХ до степента, в която съумява да адаптира заобикалящата го среда към самия себе си.
 
     Разликата между един компетентен и един некомпентен човек се манифестира чрез тяхната среда (това, което ги заобикаля).
 
     Когато е заобиколен от счупени и нефункциониращи предмети, един механик на практика демонстрира своята некомпетентност, неспособността си да осъществява контрол върху нещата, за които отговаря, върху двигателите и върху моторите.
 
     Ако един ваш служител е заобиколен  от повредени и/или занемарени инструменти (хардуер), вие знаете, че той не притежава контрол над средата си, не може (няма необходимото ноу-хау) или не желае (няма мотивация) да я адаптира към себе си.
 
     Един добър служител, дори и да притежава малко ноу-хау (компетентност), е в състояние да го придобива чрез наблюдение и упражнения, и като всеки позитивен човек, кара нещата да вървят в правилната посока.
 
     Един НЕслужител умишлено остава невеж, а дори и да придобие някакво ноу-хау, в крайна сметка все пак кара нещата да вървят в грешната посока.
 
     И това е върховния тест за всеки индивид и всяка организация: доколко ефективно успяват да накарат нещата да вървят в правилната посока.
 
     Всяка фирма или организация преминава през периоди на просперитет и моменти на спад. Това си е съвсем нормално. Макар и да са изключително малък процент, в сравнение с позитивните хора, НЕслужителите все пак получават потенциална възможност да влязат във фирмата при всяко нейно разрастване. Така започва тенденцията към спад. Редът бива възстановен веднага щом се намери начин за справяне с НЕслужителите, които карат нещата да се движат в грешната посока, и когато позитивните служители разширят своя обхват на действие върху повече области. И отново настъпва период на възход...
 
     Редуването на тенденции към възход и тенденции към спад е един естествен процес, който, обаче, би приел една негативна тенденция веднага щом отговорността за управлението бъде възложена на НЕслужителите.
 
     Когато това се случи, тенденцията към спад става постоянна и в организацията се установява един истински културен упадък.





Няма коментари:

Публикуване на коментар