четвъртък, 11 април 2013 г.

Да управляваш добре човешките ресурси

     Да управляваш добре човешките ресурси означава да притежаваш някаква система, която да ти гарантира КАЧЕСТВО в двете основни направления от тази дейност:
- Избор на подходящите хора,
 и
- Управление на наличния персонал.

      Най-малкото, което една такава система ти дава, е че ти позволява да избегнеш някои основни грешки на управлението, които в дългосрочен план могат (и наистина го правят) да доведат до големи ядове за бизнеса.
      Когато търсиш някого, който да поеме дадена ключова функция във фирмата, трябва да имаш предвид две от най-често допусканите в една малка/средна фирма грешки:

     1. Да чакаш прекалено дълго: Да не наемаш никой, в очакване на "съвършения" човек. (Основната причина за това, че днес във фирмата имаме хора, които са напълно неподходящи за заеманите от тях длъжности, е ПРЕДХОЖДАЩО във времето, продължително нежелание да се назначават нови хора, с оправданието, че се търси "СЪВЪРШЕНИЯ" човек.) и
      2. Да не постоянстваш достатъчно дълго: Да бързаш да наемеш някого веднага и на всяка цена, дори и да не отговаря на всички изисквания за длъжността. (След известно време се оказваш отново със своята нужда спешно да запълваш ключова позиция, отново да учиш някой друг, да му предаваш тайните на занаята. И една цяла година работа е отишла на вятъра.)

      Що се отнася до управлението на наличните човешки ресурси, има една основна грешка, която най-често се допуска в малките/средни фирми и тя е:

     1. Да НЕ смяташ МОТИВИРАНЕТО на персонала за един вид истинска работа. (Всъщност това е работа, която никога не свършва. В момента, в който решиш, че си станал много добър, без да го осъзнаваш, ти започваш да управляваш, използвайки фактори, които вече не палят хората и дори малко ги демотивират.)
     Това е знак, че отново е дошло време да се върнеш в "Училището по Мотивация".

Няма коментари:

Публикуване на коментар