петък, 4 януари 2013 г.

Законът за обмена = закон за успех



  В бизнеса, а и в живота като цяло, съществува един неумолим и естествен закон, според който АКО ИСКАШ ДА ВЗЕМЕШ, ПРЕДИ ТОВА ТРЯБВА ДА ДАДЕШ.
     Понякога забравяме за него, друг път направо го пренебрегваме, защото в последните години се натрупаха цял куп "доказателства" за обратното, за това, че можеш да получаваш повече, отколкото даваш, а дори и да получаваш много без на практика да даваш нищо.
      На всичко отгоре, в стремежа си към слава и популярност, борещите се за власт (и "лесни" пари) са склонни да правят така, че да изглеждат все "по-големи" от някои икономически и природни закони. 
      Разбира се, че социалната политика е едно от най-ценните творения на съвременната демокрация. Тя е нещо наистина много положително.
Грижата за хората, които по някаква причина не могат да осъществяват правото си да се трудят и да печелят от своя труд, е нещо много ХУМАННО, тя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и НЕЗАМЕНИМА за благоденствието и нормалния живот на всички социални слоеве в едно общество (друг е въпроса кой с каква цел я използва), но понякога тя имаше и един не дотам положителен страничен ефект: Получаването на пари и други облаги започна полека лека да се възприема като даденост, като нещо, което ни се полага, което някой (държавата) ни дължи по принцип, БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО да даваме нещо в замяна.
      Нарушването на закона за обмена започна да изглежда нещо съвсем естествено и напълно безнаказано, поне за известно време, което всъщност е ... голяма грешка (кратка справка - Гърция ... дано наистина е кратко това, което ще трябва да преживеят обикновените хора там).
      Също толкова грешно би било и твърдението, изказано от един мениджър или предприемач, че плаща на някого заплата защото "идва на работа". Предприемачът на практика  "купува" не времето, а РЕЗУЛТАТИТЕ, които този човек произвежда през този определен период от време.
 
     Когато калкулираш "цената" на тази работа, е добре да си зададеш следните 3 въпроса:

1. Колко би струвало, ако трябва да бъде свършена от някой друг?
2. Колко би струвало, ако изобщо никой не я върши?
3. Какъв е уникалния принос на този човек във фирмата?

    Най-напред, обаче, започни със себе си и калкулирай "цената" на своята собствена работа и гледай отговорите да са честни.
Законът за обмена е един неумолим и естествен природен закон. От него зависи Успехът в дългосрочен план.



Няма коментари:

Публикуване на коментар