вторник, 18 декември 2012 г.

Бизнес растеж в 7 стъпки


Кога икономиката ще се върне към нормалното? Един въпрос, който от доста дълго време "виси във въздуха" без да получи някакъв смислен отговор.
Защото проблема не е в отговора, а в самия въпрос. Всъщност правилният въпрос е: Кое е нормалното?
Защото "Нормалното" в икономиката си отиде. Да живее "новото нормално"!
И защото отговорът не е в икономиката ... Отговорът е в хората.
Когато спреш да използваш външните фактори като оправдание за евентуалния спад в оборотите (и печалбата) и се вгледаш вътре във фирмата си, ще откриеш купища от неефективност. И ще я промениш.
А в случай, че проявиш и смелостта да мислиш за бизнес растеж днес, ще трябва:

1.    Да осъществиш някаква съществена иновация. Иновация означава преди всичко да направиш ИНОВАЦИЯ В САМИЯ СЕБЕ СИ: позитивната енергия, идваща от работата ти; да вършиш тежката емоционална работа, която малко те дестабилизира; да промениш начина, по който се отнасяш с клиентите; да се научиш да слушаш хората …

2.    Да се сдобиеш с организационни инструменти, които наистина работят.

3.    Да правиш маркетинг и да го правиш добре: попитай (наистина) пазара какво иска; направи така, че клиентите да ти помагат; винаги давай на продавачите нещо ново, което да разказват на пазара; сертифицирай продуктите (жизнено важно за този, който излиза на чуждестранни пазари); не предлагай само продукти, но и добавена стойност: предложи услуги, безплатни към продукта.

4.    Да създадеш някакъв временен "монопол". Това е съществено за експанзията и за истинския растеж.

5.    Да елиминираш своите само-ограничаващи идеи. Идеи като „нашата работа е сезонна”, „нашият сектор е една ниша и не може да се разраства”, „нашите клиенти са различни от другите хора и няма да приемат тези иновации” и т.н., и т.н. са само няколко от безбройните само-ограничаващи идеи, които са основните врагове на разрастването на фирмата.

6.    Да организираш силата на продажбите. Ако искаш да се разрастваш, са ти необходими много продавачи и дистрибутори.

7.    Да намериш поне един шампион. Някой, който не те оставя да спиш през нощта, защото му плащаш.

За да вървиш напред (и нагоре) ще ти бъде от огромна полза да се научиш да балансираш между ЗНАНИЕ и СМЕЛОСТ (Не позволявай на ЗНАНИЕТО да те спира, имай СМЕЛОСТТА да се провалиш!)
И между другото, винаги има полза от малко ТАКТ и СКРОМНОСТ(Използвай повече такт във взаимоотношенията си с хората. Дръж се малко по-скромно и намери златната среда между честолюбието, т.е. ЕГО-то, и скромността, т.е. ТАКТ-а)

Няма коментари:

Публикуване на коментар