сряда, 28 ноември 2012 г.

"Гуру" днес - Проблем утре

     В живота на всеки от нас може да се случи да падне. Не можеш да тръгнеш да качваш Еверест и да не предвидиш някое и друго ожулено коляно.
     Съдбата крие за всекиго по нещо и на никого не спестява нито плесниците (които ни събуждат от унеса) нито "крошетата", които понякога ни пращат в "нок-даун".
     На всичко отгоре, каквито сме предприемчиви, както не можем да стоим на едно място с "ръце в джобовете", ние постоянно сме в търсене на начини да подобрим и себе си и фирмата и живота си.
    А когато има търсене, винаги има и съответното предлагане. 
     "Гуру" бизнесът изглежда да процъфтява по-добре от всякога, но ако и ти търсиш "Гуру"-то, който ще поеме отговорността (вместо теб) за крайния резултат от промяната , която ТИ търсиш за себе си, най-вероятно е след време да останеш разочарован. А може и малко да "се разсърдиш" на въпросния "Гуру" и да тръгнеш по петите на следващия ... и т.н. и т.н.
     Разбира се, че човек трябва да се навърта около позитивните и мотивиращи личности, разбира се, че трябва да се учи от мъдрите и добре да се вслушва в съветите на успелите.
     Но единствения начин да проектираш и да осъществиш една положителната промяна около себе си е да го направиш от първо лице единствено число: сам да поемаш отговорност, да мислиш, да решаваш, да действаш, да правиш грешки, да се учиш от тях, и пак сам да поемаш отговорност, да мислиш, да решаваш, да действаш ...

     Има много умни хора, които са наистина адски добри в това, което правят, и можеш доста да научиш от тях. Но междувременно недей да забравяш, че никой не може да бъде по-умен от теб, когато става въпрос за твоята собствена фирма и за историята на твоя собствен живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар