четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Къде ще откриеш изгубения си ключ


      Независимо как изглежда отстрани, успехът не е нещо, което може да бъде постигнато самостоятелно, т.е. напълно еднолично. За да постигне успех, човек трябва да си сътрудничи с много други хора: учители, родители, ученици, съученици, роднини, съотборници, треньори, приятели, колеги, партньори, сподвижници, клиенти, доставчици, съдружници, служители...

     Няма как да постигнеш личен успех без да си сътрудничиш и взаимодействаш с другите, без да въздействаш на идеите им, без да ги променяш и без ти самия да бъдеш променян от тях. Ако и ти ръководиш фирма или група от хора, със сигурност и на теб ти се е случвало понякога да се сблъскаш с някой или друг от следните проблеми:

  • Демотивирани служители.
  • Служители, които не са приели пълната отговорност за работата си.
  • Подчинени, които не се обучават.
  • Хора, които ти дават проблеми вместо решения.
  • Хора, на които трябва постоянно да се обясняват едни и същи неща.
  • Звена или цели отдели, които са като "замръзнали" и не проявяват никаква активност.
  • Хора, които не изпълняват ефективно ролята си в групата или във фирмата.
  • Хора, на които трябва постоянно да се нарежда.
       и т.н. и т.н.

     Опитваш се промениш нещата и да въздействаш на ситуацията, но понякога нещо не ти се получава. Това малко те дразни, а присъщият за теб ентусиазъм и доброто ти настроение полека лека отстъпват място на съмненията и стреса. Колкото повече да се опитваш да откриеш и да изкорениш причината за грешките и слабото представяне на хората, толкова повече се обезсърчаваш. Защото въпросът не е какво или как точно го търсиш.
     Въпросът е дали търсиш на правилното място ...

     Малко както когато си изгубил ключовете от колата и ги търсиш в цялата къща.
     Търсиш ги във всяко чекмедже,във всеки джоб, във всяко шкафче, на високо и на ниско. Правиш всичко, за да ги намериш. Питаш жена си, премисляш какво си правил, след като си влязъл в къщи. Накратко,превръщаш се в един експерт в търсенето на ключове.
     Сега си представи, че си забравил ключовете си в колата, а не в къщи. Без значение колко старателно ги търсиш в къщата, колкото и продължително да се мъчиш да ги откриеш, няма да ги намериш, защото те не са там.
     По същия начин, когато се опитваш да откриеш причините за проблемите си в другите хора, никога няма да ги намериш,защото ТЕ НЕ СА ТАМ.
     Те са вътре в теб.
     Там, където се крие и причината да си успял да постигнеш (от нищото) всичко онова, с което в момента (с пълно право) се гордееш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар