вторник, 21 август 2012 г.

Дай газ или дай път

Мислиш, че хората ти вече нямат желание за работа и нищо не може да ги мотивира? Искаш да промениш това, но ти се струва все по-невъзможно?
Опитай тогава да си представиш фирмата като движението на една магистрала с три платна. Ограничението на скоростта е 140 км. в час, но участниците в движението (твоите служители) от много време насам карат доста под това ограничение. Ако поискаш от някого да кара малко по-бързо, той ти отговаря, че "няма как, и трите платна са задръстени".
Какво би ги накарало да излязат от унеса и да се поразмърдат?
Явно имаш нужда от нещо специално.
Нещо, което се уголемява бързо и заплашително в огледалото за обратно виждане, и въобще не изглежда да спира или да намалява ... Защото, дори и да иска, не може да се движи по-бавно.
Ако "средната скорост" на служителите във фирмата е, да речем, 70 км. в час, значи имаш нужда от някой, който не може да се движи с по-малко от 100. Пуснеш ли го на магистралата, за останалите ще има само два изхода, за да не бъдат "отнесени". Или да настъпят газта и да се движат с неговото темпо, или да отбият в дясно. Накрая за онези, на които много им харесва да си пълзят по старому в най-дясното платно, може и да не остане място на пътя. Ще им е наложи да излязат от платното и да напуснат магистралата. Изборът си остава техен.
За да успееш да откриеш подобен шампион, който "не може да кара под 100", обаче, трябва постоянно да си в режим на търсене, защото такива рядко "излизат на пазара". Рядко, но все пак излизат. И хубави пътища искат и горивото им е специално. Обаче резултатите си заслужават.
Стига, разбира се, самия ти да си наистина решен и готов да "поразмърдаш" малко трафика по магистралата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар