вторник, 7 август 2012 г.

3 стъпки, за да си в крак с промяната

Промяната е нещо непрекъснато и неизбежно. Понякога е едва забележима, друг път (като сега) се вижда с просто око и малко е плашеща. Ако се замислиш, би трябвало да се страхуваме от нея, когато е незабележима, защото тогава за повечето хора е трудно да усетят кога точно се е случила и как така изведнъж са се оказали извън борда.
Затова, направи 1-та стъпка: Примири се с промяната! Примири се, че нямаш право да се примиряваш. Нито сега, нито после, нито с това, което си постигнал, нито със статуквото, което (както накрая се оказва) браниш само и единствено в свой собствен ущърб. Защото бранейки го закъсняваш с промяната.
  • В контекста на днешните пазарни условия, кои са нещата, които си правил до вчера, и които продължаваш да браниш само защото са статуквото, което си постигнал и на което си символ?
Когато усетиш, че наистина си направил първата стъпка, и знаеш, че "всичко тече и всичко се променя", идва ред на 2-та стъпка: Покани промяната! Подложи дългогодишния си опит на съмнение. Опитай се да допуснеш, че понякога може би е по-вярна преценката на онези, които са родени след Интернет, а защо не и след Google?! Представи си, че трябва да започнеш отначало. Спомни си какъв беше, когато нямаше пари, но имаше мечти и неукротим ентусиазъм.
  • В контекста на днешните пазарни условия, кои са нещата, с които успяват малките, новоизлюпени фирми в твоя сектор? Защо да не ги правиш по-добре от тях?
Стъпка 3: Управлявай промяната! Бъди лидер, не следвай, а води. Бъди първия, който да приеме някое голямо предизвикателство в твоя бранш. Учи клиентелата си безплатно, учи дори и конкурентите си безплатно. Стани символ на иновацията. Но преди всичко не спирай да обучаваш себе си!
  • В контекста на днешните пазарни условия, кое е знанието, което ти липсва? Къде ще го намериш?
Тези 3 стъпки са задължителни за тези, които искат да останат "на гребена на вълната". Тези 3 стъпки ДНЕС са задължителни също и за онези, които искат да останат "в бизнеса".

Няма коментари:

Публикуване на коментар