понеделник, 30 юли 2012 г.

Важно, спешно, или повече спешно, отколкото важно

Защо изобщо да планира човек времето си, като все ще изникне някоя "криза", която да провали дневния му ред?
За кризите се знае, че най-добрият начин да се справиш с тях е да започнеш да ги управляваш още докато са мънички заплахи и преди да са се превърнали в истински проблеми. Става въпрос за всички онези Превантивни дейности, за които знаеш, че са важни и наложителни, но така и не ти остава време за тях. Нещата, които ще направят Разликата за бъдещето на фирмата ти, те са ВАЖНИ, но почти никога не са "спешни", и все остават извън бележника със задачи за седмицата и за деня. Или пък са налице в дневния ред, но нещо "спешно и важно" (важно за кого? за теб или за някой друг?) съкращава времето, което по начало си им отделил, ако направо не го анулира.
До следващата седмица ... до поредната малка криза, когато тези неща станат наистина СПЕШНИ, но може би вече ще бъде твърде късно, за да бъдат ефективно управлявани. Или поне ще се прибавят към купчината от "спешни и важни" неща, които ни притискат ежедневно, създават ни стрес, а понякога и малко тревожност.
Защото някога бяха само важни, но не бяха достатъчно "спешни", за да се заемеш с тях, като например: Маркетинг, Среща с клиент с просрочени задължения, Регулярен контрол на паричните потоци, Задълбочен анализ на баланса, Срещи с клиенти и контакти с потенциални такива, Участие в изложение, Проучване и развитие, Само-обучение, Обучение на един продавач във фирмата, Делегиране и обучение на един перспективен мениджър или отговорник във фирмата, Мотивация на хората, Подбор и качествена селекция ...
Следващия път, когато отвориш бележника си, не забравяй да намериш първия свободен ден/следобед, независмо след колко време ще имаш такъв. Запиши като НЕОТМЕНИМА задача някоя от горните дейности, за която си сигурен, че ще направи най-голямата Разлика за бъдещето на фирмата ти, и когато часът ѝ настъпи, гледай да не я отлагаш заради нещо "спешно" (на телефона е клиент, чиято годишна заявка никога не надвишава 126 лв., и държи спешно да разговаря с теб), защото вероятността то да е важно за някой друг, а за теб да е само спешно, е доста голяма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар