сряда, 12 октомври 2011 г.

За богатството на една държава

Кой и кога лепна на България етикета "Най-бедната страна в Европа"? И защо? Дали не го направиха в мълчаливо съдружие ВСИЧКИ представители на родната ни политическата класа, защото темата за бедноста и каузата Обединена Европа са най-благодатни за управление чрез манипулация. Първата си играе със страха от бедност, втората - със страха от отхвърляне. И двете, обаче, поставят под ГОЛЯМ въпрос самочувствието на онези, които се пънкат да вземат властта, за да управляват България и да я представляват. И за съжаление все още, някак си успяват.
Та за бедността един много умен и богат човек беше казал: "Ако искаш да разбереш колко наистина си богат (или обратното), си представи, че трябва да заминеш някъде завинаги. Ще ти се наложи да разпродадеш всичко, да си върнеш дълговете и каквото ти остане - това е твоето богатство. И когато изчисляваш колко ще получиш за нещата, които сега притежаваш, бъди реалист, смятай 10 цента за долара, който си дал, когато са били нови... Ако се окаже, обаче, че си на минус, не се притеснявай прекалено, повечето хора по света са така."
Живеем в интересни времена, нещата бързо се менят, но България е на прав път. На прав път да докаже на собствените си политици, че нито е "бедна" (или поне не по-бедна от Гърция, да речем), нито има нужда да се натиска на някой, който не я иска. Защото ... балонът се надува, надува, надува ... балонът каза "Пук".

Няма коментари:

Публикуване на коментар