сряда, 19 октомври 2011 г.

За Съзнанието

Колко често се случва да оправдаваме пропуските в обкръжаващата ни среда с "липсата на съзнание" у нас, Българите. "Те на запад, хората имат друго съзнание..."
Откъде ли са го взели това високо съзнание? Не би ли следвало ние да имаме по-развито такова, след като години наред бяхме дисциплинирани я от партийния секретар, я от братския съветски съюз, я от кварталния милиционер?
Съзнателността, обаче, се припокрива със САМОдисциплината, която, кой знае защо бе заменена с опити за външно дисциплиниране.
Добрата новина е, че САМОдисциплината или съзнателността е добродетел, характерна за хората, които постигат успех в живота, и съответно може да бъде тренирана и развивана. Ето няколко прости правила в тази посока:
1. Дребни неща, оставени неуправлявани днес, се превръщат в сериозни проблеми утре;
2. В лицето на препятствие или криза, правилния избор на действие обикновено се познава по това, че води до най-много трудности;
3. Законът за обмена гласи: Когато някой получава много (пари или друго), без да дава (нищо) в замяна, плаща емоционална такса, особено висока, ако това се случва дълго време и редовно;
4. Цифрите работят за нас, само след като ние поемем отговорността за тях;
5. Всичко действа добре, когато е организирано в система. Система от ценности и принципи. Система за управлението на времето. Всеки се нуждае от система, в която да ВЯРВА;
6. За да имаш богата реколта винаги, когато поискаш, трябва да не спираш да сееш винаги, когато можеш;
7. На първо време, гледай на себе си като на един съзнателен и самодисциплиниран човек.

"Когато третираш хората като такива, каквито са, те си остават такива. Когато ги третираш като такива, каквито трябва да бъдат, те стават такива" 
Гьоте 

Няма коментари:

Публикуване на коментар