петък, 25 април 2014 г.

Коловози

 
    Само да спечеля от тотото ... и всичко ще се нареди веднъж завинаги.
     Само да ми звънне сега някой от Щатите (или където там има истински бизнес) с предложение за седем-цифрен договор за n-годишно обслужване... и веднага напускам този неблагодарен пазар.
     Само да вземе един неподозиран за мен работодател да ми предложи онази работа-мечта с пет-цифрената заплата... и край на мъките с тази работа, която не е за мен и за моите творчески способности.

     Колко често си мислим, че проблемът е в шанса, в пазара, в бизнеса или в работата, с която се занимаваме? Мислим, че проблемът не е КАК вървим, а ПЪТЯ, който следваме.
     И колко често грешим!

     Защото вървейки по пътя си, ние (с малки изключения) следваме вече утъпкани пътища. Все едно влакът да се сърди на коловоза, че отива нанякъде, където не му се ходи.
    Недей да се сърдиш на коловоза, който по разни (понякога съвсем случайни) причини следваш в момента, за това, че е коловоз. Той е просто един добре утъпкан от някой друг (много пъти преди теб) път, и той води до там, където и много други хора преди теб са отивали.

     Въпросът не е дали е "добър" коловоз, а дали е "твоят" коловоз.
     И после, следващият въпрос е дали наистина ти се иска и дали ти стиска да излезеш от него и да тръгнеш по пътя си.

     А междувременно, следвай коловоза без да го обвиняваш за това, че е коловоз.
     Винаги давай всичко от себе си.
     До момента, в който решиш да излезеш от него, до последната твоя гара разпределителна, до края показвай най-доброто от себе си. Заради себе си.
     И заради умните (има ги) собственици на железници, които в крайна сметка може и да забележат (най-после) в теб един наистина мощен локомотив, който се представя отлично и може без грешка да тегли другите.
    И (може би) още преди да избереш накъде да поемеш, да ти предложат коловоз, който води в твойта посока именно.

     Междувременно давай всичко от себе си. Показвай най-доброто, на което си способен. Не преминавай в редиците на посредствените оплакващи се от релси (и от всякакви други възможни злощастно-нещастни обстоятелства) хора.
     Остани изключителен.
     Не заради другите.
     Заради себе си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар