четвъртък, 13 февруари 2014 г.

5 мита за предприемачеството

 
    Да започнем с най-попуярният и най-разпространен Мит номер 1 (най-вече в бедните и развиващи се общества), според който предприемачът не е нищо друго, освен един експлоататор. Хич не са малко хората, които са убедени, че  "Предприемачът е един богаташ, който се облагодателства за сметка на бедните". И няма как да бъде иначе. Каквото и да си говорим, и ние и поколението на нашите родители бяхме закърмени още от люлката с болшевишки лозунги и години наред в нашите съзнания бе затвърждавана концепцията "Богат човек = Лош човек". Този мит без съмнение оглавява класацията и води директно към:
     Мит номер 2: "Предприемач = Богаташ". Да, предприемачеството осигурява икономическа независимост, материална осигуреност, начин на живот и работа. Но съвсем не осигурява богатство. Попитай собственика на някой малък хотел или ресторант колко носи в къщи в края на деня, след като се е разплатил с доставчиците, служителите и най-вече с държавния апарат... едва ли е в пъти повече, отколкото да речем заплатата на един мениджър или главен готвач в популярно заведение.
     Мит номер 3: "Печалбата идва бързо" Нищо не може да бъде по-далеч от истината, когато става въпрос за сериозен бизнес. Дори и на Фейсбук ѝ бяха нужни 5 години, за да стане рентабилна компания. Истината е, че отнема години да направиш един бизнес печеливш. Естествено, ако говорим за истински бизнес, тоест нещо, което създава и продава реална стойност. Колкото по-комплексен е бизнеса, толкова повече време (и постоянство и кураж) ще бъде необходимо на предприемача да го доведе до рентабилност. Но пък "наградата" за него ще бъде много по-голяма, отколкото би била при един по-"елементарен" бизнес модел. В дъното на този мит стои различната представа, която хората имат за това що е Бизнес. Борсови, имотни и други пазарни спекулации, както и различните видове "Мултилевъли" могат и да донесат (временно) на ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ големи печалби за кратко време, обаче нека попитаме мнозинството, останали единствено със своето разочарование и изтъняли банкови сметки след включване в "Плана за гарантирано бързо забогатяване"...
    Мит номер 4: "Бизнес успехът е дело на един единствен човек". Да, няма нищо по-самотно от самотата на човека, дръзнал да се заеме с нещо, което всички около него намират за "Лудост" и са убедени, че "накрая ще си строши главата" (и са активно заети в това да му го напомнят на лягане и на ставане). Предприемачът, който е имал куража да се заеме с реализирането на една своя мечта, в повечето време е изправен сам срещу опозицията на целия свят, и се иска огромно количество ВЯРА и убеденост в правотата, в продукта и в крайната победа, за да стигне до Успеха. В същото време, обаче, зад всяка печеливша фирма, зад всеки голям успех, се крие една група от хора, които са направили реализирането на мечтата  на предприемача възможно. Наистина ли вярваш, че Бил Гейтс е постигнал всичко сам, без своя съдружник, без основните си сподвижници и бизнес сътрудници, без съпругата си? Или пък Григор Димитров трасира пътя си към ТОП 20 без помощта на своя треньор, баща, майка, всички приятели и фенове, всички Българи, които го обичат (и най-вече без окриляващата любов с Маша :)... Всъщност за да бъде истински лидер, един човек трябва да има не само голяма и амбициозна цел. Неговият успех в много голяма степен зависи и от способността му да ентусиазира хората, да ги накара да се "оженят" за Целта, която той/тя преследва с огромен интензитет. Колкото по-качествени са тези хора, толкова по висока е и стойността на самата бизнес идея.
Мит номер 5: "Важен е бизнес модела, хората нямат значение" Имат и още как. Да "работиш като предприемач" на практика означава да управляваш хора. Не само служители, не само доставчици, не само клиенти. Нито за миг недей да забравяш за Мит номер 1, ти си Лошият, ти си човекът, който трябва да взема трудните решения, за сметка и от името на други хора. Носиш на раменете си цялата отговорност. Не само за самия себе си, не само за бизнеса, а и за всички хора, които са около теб. Техните грешки са следствие от някаква твоя грешка.
Техните победи са победа и за теб.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар