вторник, 18 септември 2012 г.

Готов ли си за експанзията

Все повече фирми и предприемачи виждат на практика как 4 години след началото на "глобалната финансова криза" на пазара полека лека започват да се "отварят" нови врати. Очевидно е, че след тази кризисна петилетка, всеки един отрасъл ще се е "освободил" от доста играчи и ще се е отворило доста "свободно място" за фирмите, които са ГОТОВИ за експанзия.
Но този път всичко е различно. Експанзията този път със сигурност няма да бъде стихийно бедствие. Пазарен дял ще печелят само тези, които знаят кои са основните съставки на стабилната фирмена експанзия и ги прилагат на практика.
За да се разраства една фирма, нейния титуляр трябва да бъде наясно с всички нейни функции, с оптималната ѝ структура и най-вече с това, което трябва да прави самия той, за да накара фирмата не просто да съществува, а да се разраства трайно, закономерно и стабилно.
Една фирма може да продава продуктите си много добре, да произвежда на пълни обороти, да се администрира перфектно и все пак да не е готова за експанзия.
Всяко едно разрастване, ако не е събразено с правилата на фирмената експанзия ще доведе само до още по-голямо претоварване на предприемача и в дългосрочен план ще се превърне в едно голямо фирмено свиване.
Съществуват редица функции, които задължително трябва да бъдат изрично обособени и автономно управлявани в една фирма, която си е поставила за цел да се разраства (а кога да го направиш, ако не сега).
Ако искаш да "подредиш" фирмата, преди да я подготвиш за експанзията, първата допълнителна функция, която трябва да обособиш автономно във фирмата си, това е Управлението на Човешките Ресурси. Независимо дали си даваш сметка за това или не, самият ти така или иначе изпълняваш тази функция още от откриването на фирмата. Ти и други подобни функции изпълняваш, но до момента, до който не ги направиш автономни вътре във фирмата, за експанзията няма да си готов.
Всеки ден, всеки клиент, всеки продукт, всеки резултат във фирмата зависят от човешките ресурси. Първата стъпка към експанзията за една фирма се състои в това да започне да отделя правилното внимание на управлението на тези ресурси.
В противен случай ти остава само да се надяваш. Да, раждат се нови възможности, но този път наистина всичко е различно. Този път няма да е достатъчно само да работиш здраво и да се надяваш на експанзия. Този път ще трябва фирмата наистина да е подготвена за нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар