четвъртък, 21 юни 2012 г.

Елементите на ефективността: елемент 7

ЛИДЕРСТВО

Заговорим ли за лидери, мисълта неизбежно бяга назад във времето. Някак си не можем да кажем с чиста съвест, че хората, които днес стоят начело на държaви, институции и политически организации са истински лидери, водачи за цели нации от ранга на Ганди, Кенеди, Мартин Лутър Кинг ... Васил Левски ....
Истинските лидери днес са хора като Стив Джобс и Бил Гейтс. Хора, които имат смели мечти и умеят толкова убедително да проектират дадена своя илюзия, че хората да повярват в нея и да ги последват в нейното материализиране.
Това е, което всъщност прави всеки един предприемач, всеки човек, който е поел риска да се захване с осъществяване на някаква своя мечта, да накара хората да го последват, и после да им се отплати за доверието.  Това е, което прави всеки мениджър, чиято фирма просперира и хората му израстват заедно с него.
Всички ние (или поне повечето от нас) прекарваме преобладаващата част от живота си в работа. Фирмата е мястото, където можем да бъдем полезни, да реализираме потенциала си и да изпитваме удовлетворение от това, което правим, да печелим пари и да бъдем щастливи. Но фирмата може да бъде и мястото, където ходим, единствено и само, за да си получим заплатата на 10-то число.
Разликата се определя от наличието или липсата на този последен елемент на ефективността: Лидерството.
Лидерството е сложна характеристика и не може да се опише в няколко реда. Лидерството се чувства и усеща, то се познава. Да си "роден лидер" наистина много помага, но това не винаги е достатъчно, за да научиш и придобиеш качествата на истински лидер, който е в състояние да мотивира хората си. Всеки лидер е започнал своя път в ролята на добър последовател. Най-просто казано: ако искаш да станеш голям, стой близо до големите!
Лидерството може да се печели с времето, може и да се губи с времето. Също като ентусиазма. Позитивният заряд, който всеки лидер предава на хората, които го следват.
Има моменти в живота на човек, когато и лидерството и ентусиазма (също както и любовта) не са нищо повече от едно съзнателно усилие. Усилието на позитивно настроения човек да бъде истински човек докрай, независимо от всички неблагоприятни обстоятелства (които понякога ни изглежда все едно нямат край) и въпреки лошите новини, които с голямо удоволствие ни поднасят всяка една минута.
Лидерството е феномен, който помага на хората да успяват, а на фирмата да се разраства и да просперира.
Лидерството и ентусиазмът, обаче, никога и никому не идват даром.

Няма коментари:

Публикуване на коментар