вторник, 1 май 2012 г.

Трите фактора за преминаване през днешните трудности, според Паоло Руджери

Времето е разделно. Европа е на кръстопът. Политическата класа в Европа и в частност в Италия, е на път да бъде тотално дискредитирана.
Ето мнението на Паоло Руджери, предриемач и водещ консултант на малки и средни предприятия в Италия:

" Съществуват три ценности, които смятам, че могат да ни помогнат да преминем през икономическите трудности, в които се намира страната ни в момента:

Непокорство: означава да си отворим очите и да не вярваме на нищо от това, което ни пробутва политическата класа в момента. Тя всячески демонстрира, че единствения ѝ интерес е да запази привилегиите си и да се самосъхрани. Непокорство означава да разберем, че всяко тяхно искане е частично и е само в техен интерес, и следователно, в рамките на закона, би трябвало да правим обратното. Не вярвайте повече и на дума от това, което казват. … Ако наистина искаха да помогнат на фирмите и на Италианския народ, има много лесни начини да се съберат няколко милиарда: да се преустанови публичното финансиране на партиите (когато хора умират заради икономическата ситуация, какъв смисъл има да говорим за публично финансиране на партиите???),  да се отзоват войските ни от чужбина (истински спешната ситуация днес е в страната ни и армията трябва да защитава преди всичко гражданите.),  да се намалят пенсиите на политиците и техните разходи. Като направят това, ето ви няколко милиарда, които могат да бъдат използвани като облекчения за гражданите и за фирмите, които да рестартират икономиката.
Но вече знаем, че те не правят нищо.  Техният интерес не е благоденствието на страната, а самосъхранението на политическата класа. Следователно: не бъди покорен изпълнител.
Производителност: Да държим настрана лошите новини и събитията, които могат да ни демотивират или да ни накарат да свалим гарда, да се стремим да останем концентрирани върху бизнеса и поддържането на адекватна производителност. Това означава да не използваме кризата като оправдание за несгодите на фирмата или за липсата на иновации, означава да вярваме, че да правиш бизнес днес все пак е възможно, да правим маркетинг, да търсим клиенти,  да предоставяме един добър продукт или услуга, да планираме с ентусиазъм, независимо от кризата. … За тези, които нямат работа, производителност означава да посещават курсове, да учат, да четат книги, да предлагат да работят като доброволци, да опитат да продават някакъв продукт или услуга по интернет. Много често такива самоцелни дейности, макар и да не са някаква  панацея, представляват един добър начин да влезеш в контакт с добро предложение за работа.
Солидарност: сега повече от всякога, като една креативна и продуктивна класа, трябва да бъдем солидарни помежду си. Солидарност означава да не правим бизнес, игнорирайки факта, че фирмата до нас е в затруднение, а да ѝ помагаме да се възстанови, означава да споделяме know-how,  да подкрепяме нашия клиент и доставчика ни, или поне да им осигуряваме удобство, подкрепа и идеи. Ако от една страна пазара ни принуждава да предприемаме драстични мерки за съкращаване на разходите, от друга нека винаги да помним, че работим с човешки същества, да знаем, че ще спечелим тази тежка битка като държим на хуманността спрямо хората около нас, а не с безмилостно орязване на всичко. Строгите икономии, които не вземат под внимание човечността, са пътя към неуспех, както, в края на краищата ще разбере и нашето правителство. Бъди солидарен и ориентиран към подпомагане на предприемачите, които гравитират около твоята фирма. Те са човешки същества като теб, често имат семейства и деца като твоите. Днес, повече от всякога, един малък жест може да има огромна стойност.
Не бъди покорен на правителство, което вече не се интересува от своите граждани, бъди продуктивен и ентусиазиран в управлението на фирмата си и помни винаги, че колкото и сериозна да ти изглежда твоята ситуация, винаги има някой, който е по-зле от теб. Понякога, докато помагаш на него, може и на теб да ти хрумне някоя добра идея. - Паоло Руджери"
Съкратен превод на Български език от блога на Паоло Руджери

Няма коментари:

Публикуване на коментар