сряда, 23 май 2012 г.

Елементите на ефективността: Елемент 2

Управление на стреса:

Животът понякога си прави жестоки шеги. Позволява ни, например, да печелим неща като опит или компетентност на цената на други, които в началото не са ни изглеждали много ценни, но чиято истинска стойност осъзнаваме напълно с минаването на годините.
Всеки от нас, ако иска да натрупа опит, трябва да бъде готов да живее, да се справя с несгодите, да преодолява трудностите, а така също понякога и да получава емоционални травми. Всеки път, когато тези емоционални рани са достатъчно дълбоки, те могат, без ние да си даваме сметка за това, да отнемат голяма част от нашия първоначален положителен заряд и така да ни оставят наистина по-опитни, но и значително обеднели откъм позитивна нагласа.
Получава се нещо като парадокс: съществуват хора, които имат много по-голям опит и които могат да си позволят да ти дадат най-добрия съвет, но в същото време те са лишени от онзи позитивен заряд, който е нужен, за да вярваш в хората около теб, да ги цениш, да ги стимулираш, да ги поощряваш, за да им помогнеш да израстват. Сигурно познаваш такива хора, близо до които се чувстваш малко по-зле, малко по-малко уверен, с малко по-лошо настроение, в тяхно присъствие заемаш по-отбранителна позиция. Точно както капката вода пробива скалата, ако се оставиш достатъчно дълго време изложен на тяхното въздействие и не се научиш как да управляваш връзките си с такива хора, рискуваш нивото ти на стрес да се повиши дотолкова, че в крайна сметка да те направи неефективен.

Със сигурност, обаче, познаваш и хора, близо до които се чувстваш по-добре, по-уверен в самия себе си, а може би и с подобрено настроение ...

Светът е пълен с истории, които никога не са били написани, идеи и предприятия, които никога не са били реализирани, защото хора с добри намерения, но зареждани с неподходящо гориво, доставено от демотивиращи личности, не са успели да свършат работата си до край.

Няма нужда и ти да прибавяш своята към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар