понеделник, 9 април 2012 г.

7 прости начина да подобриш комуникацията си

Качеството и ефективността на комуникацията ни е от съществено значение за резултатите, които постигаме. Съществуват седем позитивни и конструктивни проактивни поведения, които може да практикуваш, с цел да подобриш начина, по който се разбираш с другите хора и да ги накараш да се почувстват важни и оценени.

1. БЪДИ СЪГЛАСЯВАЩ СЕ ЧОВЕК: Първото поведение е да бъдеш просто човек, който се съгласява. Когато кимаш, усмихваш се и се съгласяваш с човека, който говори, той или тя се чувства по-ценен и уважаван, чувства че това, което той или тя има да казва е важно, следователно ТОЙ или ТЯ също Е ВАЖНА.

2. СПРИ ДА СПОРИШ: Най-добрия начин да не се съгласиш с някой е да използваш „несъгласието на трета страна”. Например можеш да попиташ: „Какво мислиш, че щяха да кажат нашите клиенти, ако знаеха какво правим?” Твоето решение да станеш съгласяващ се и разбран човек ще намали нивата ти на стрес и ще увеличи способността ти да въздействаш на другите да ти помагат.

3. ПРАКТИКУВАЙ ПРИЕМАНЕ: Второто поведение, което можеш да практикуваш с цел да изграждаш самочувствието на другите е „приемане”. Когато изразяваш искрено, безусловно приемане на някой друг, ти подобряваш имиджа, който той има за себе си, и го караш да се чувства спокойно и сигурно в твоята компания.

4. ПРОСТО СЕ УСМИХВАЙ!: Нужни са само 13 мускула, за да се усмихнеш и 11, за да се намръщиш. Искрената усмивка, насочена към някой друг човек казва много неща. Ти ще увеличиш своето собствено самочувствие когато правиш усилие да повдигнеш самочувствието на някой друг, и правиш това чрез усмивката. 

5. ОТНОШЕНИЕ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ: Винаги, когато изразяваш признателност или благодарност към друг човек за каквото и да е направил за теб, ти го/я караш да се чувства по-ценна, по-компетентна и заслужаващ времето и вниманието ти.

6. КАЗВАЙ „БЛАГОДАРЯ ТИ”: Думите „Благодаря ти” имат огромна сила. Развивай навика да казваш „благодаря ти” на всеки, за всяко нещо. Най-щастливите и най-популярни хора са тези, които преминават през живота си с искрена признателност за нещата, които им се случват и за хората, които срещат.

7. МАЛКИТЕ ДЕЦА ПЛАЧАТ ЗА НЕГО; ВЪЗРАСТНИТЕ УМИРАТ ЗА НЕГО: Един друг начин да се увеличава самочувствието на другите е да изразяваме одобрението си към тях при всеки удобен случай. Когато хората бъдат искрено оценени от някой, когото уважават, техния ентусиазъм и жизнерадостта им нарастват, а и харесват самите себе си повече.

ДЕЙСТВИЕ: Не е възможно да подобриш една връзка за един ден. Това е процес. Започни този процес, усмихвайки се на всеки, когото срещнеш и не забравяй да му кажеш „Благодаря ти”!
По материали на Mind Business School, Италия

Няма коментари:

Публикуване на коментар