петък, 20 април 2012 г.

Елементите на ефективността: Елемент 0

Случвало ни се е да чуем някой да казва "В личния си живот правя някои неща, но на работа съм съвсем различен." Няма по-голяма заблуда (самозаблуда) от тази, когато става въпрос за наемане на нов служител или за усъвършенстване и развитие на хората, които работят за нас може би от доста дълго време.
Животът ни е като една система от скачени съдове, която по начало е пълна с кристално чиста вода. Попадне ли една капка мастило в някой от тях, да речем семейството, след време неизбежно ще се разнесе по системата и ще се появи на повърхността и на друго място, да речем във фирмата. И обратното, всички знаем колко често семейния живот страда от "проблемите в офиса"...
Този въпрос може да изглежда прекалено етичен, но нима етиката не стои в основата на добрия и успешен бизнес?
Когато един човек живее според някаква система от етични и морални ценности, неговата преценка не е изкривена, на него може да се разчита, че прави това, което казва, че няма да ни изненада неприятно в случай, че ситуацията стане напечена (а тя винаги става). Това е първия знак, че можеш да приемеш даден човек като партньор или служител във фирмата.
Наличието на неетично поведение в личния живот води до неефективни действия в бизнеса. С времето се получава така, че за да бъде в синхрон с представата за себе си и да живее е мир със собственото си Аз, човек е склонен да промени себе си, а не нещата, които прави и с които не се гордее особено. Дори му се иска никой да не научава за тях и да не ги обсъжда. Склонен е да направи поредния компромис и да приеме, че в края на краищата, това не е чак такъв проблем, не е "чак толкова сериозно". За да може да продължи да живее заедно със съвестта си. И се променя. По малко губи сам себе си, всеки път щом направи следващия компромис със системата си от ценности. Това влошава и комуникацията му. Всеки път, когато някой спомене за нещата, пред които той не се изправя и не решава в живота си, той реагира и губи спокойствието и вярната си преценка. Ако не може да се справи със собствения си гняв, когато попадне на някой малко ядосан човек, самия той избухва без време. Докато в същата ситуация един друг човек остава напълно спокоен, защото на първо място се е справил със собствения си гняв. Най-напред е решил да остане верен на системата си от ценности.
Наличието на етична система от ценности е "нулевия" елемент на ефективността в работата, в бизнеса и в живота.
За да бъдем способни да подобрим своята ефективност, да постигаме по-добра печалба и да направим възможно разрастването на бизнеса, би било добре да направим един обстоен анализ и на останалите 10 елемента на личната си производителност. Фирмата ни е огледален образ на самите нас. www.omm.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар