вторник, 21 февруари 2012 г.

Зависи

      Интересна дума е "зависи".
     От една страна имаме "зависимост", в смисъл, че когато зависиш от нещо, то те ограничава, като например "Малките държави зависят от големите".
     От друга страна, да зависи нещо от теб означава да има причинно-следствена връзка, която премахва ограниченията пред теб, като например "От мен зависи да се науча да управлявам хората си по-добре".
      В тълковният речник на думите понякога се крият много отговори, които са под носа ни, но не ги виждаме. Може би, защото с времето сме възприели едно от многото значения на дадена дума да преобладава във възприятията ни и да определя вярванията ни.
      Да се научиш да виждаш себе си като причината, от която зависят действията на хората около теб и ситуацията, в която се намираш в момента, е като да правиш няколко км. кросче. Всеки човек може да тича, но ако не си тренирал отдавна, в началото ще те наболяват мускулите, а и дишането ще има нужда от пренастройка. 
     Тренировките, обаче, си струват усилието само ако наистина си осъзнал, че ситуацията, в която ще се намира фирмата ти утре, зависи единствено и само от теб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар