вторник, 13 септември 2011 г.

Опасностите на растежа

 
     Ако си добър търговец или майстор зидар, неизбежно идва момента, в който трябва да назначиш нови търговци и нови майстори, защото клиентелата ти и търсенето на твоите продукти расте. Следователно и фирмата се разраства.
    Точно в този момент ти си "избутан" в зона на некомпетентност. Трябва да се научиш да обучаваш търговци и майстори.... Фирмата продължава да расте ... От теб се иска да притежаваш още по-нови компетентности: Как да обучаваш своя Търговски Директор или Ръководител Производство, финанси, маркетинг и най-вече: Как да мотивираш всички тези хора, които стават неразделна част от фирмата ти и тя (т.е. ТИ) все повече зависи от тях.
     Когато настъпи момента, в който решиш, че вече знаеш всичко, тогава започваш полека да навлизаш в зоната на Голяма  Некомпетентност, а твоите хора постепенно започват да си мислят, че "нямат какво повече да научат от теб". И изпълняват нарежданията ти само защото си техен шеф, а заплататa им трябва... Губят своята мотивация, а с нея и своята производителност.
     Моментът, в който наистина повярваш, че вече нямаш никаква нужда да се учиш и самоусъвършенстваш, е Старта на финалната права към застой в растежа на фирмата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар